Elefánt vagy Szamár?

2012. november 8-án új elnököt választ az USA. Vagy marad a régi? Egy biztos: semmi sem marad a régiben.

Az ESZ a facebookon

Friss topikok

  • The Founding Fathers: @passzívház tervek: megér egy misét. A hiányplafon megemelése az örökké visszatérő viták között fo... (2011.11.11. 21:12) A bukmékerek rémálma

Archívum

Beiktatás

2011.11.10. 20:20 The Founding Fathers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tisztelt Olvasók! Kedves Érdeklődők!

Szűk egy esztendőnk van arra, hogy végigkísérjük az Amerikai Egyesült Államok 57. elnökválasztását megelőző kampányt. Ez magyar léptékkel mérve sok időnek tűnik arra, hogy egy kampányt bemutassunk, pedig igazság szerint máris le vagyunk maradva. A kampány ugyanis már javában folyik: a megmondóemberek Obama elnök minden szavát már a választások fényében értelmezik, miközben a Fehér Házat ostromló republikánusoknál is javában folyik a harc az elnökjelöltség elnyeréséért.

Az USA politikai életét permanens kampány jellemzi, a négyéves ciklust több időközi választás is szabdalhatja, ami mindkét oldalt érdekeltté teszi az általános kampánytémák melegen tartásában, hiszen a képviselőházi vagy a szenátusi többség rendszerint csekély és megőrzése vagy megszerzése legalább olyan fontos, mint az elnökség elnyerése. Aztán ott vannak a kormányzóválasztások, a bírói kinevezések, a váratlan események (mint a recesszió vagy éppen a nemzetközi terrorizmus), amelyek mind-mind meghatározzák a szabad világ vezetését.

Nem egyszerű egy ekkora államszövetség összes ügyét egyszerre átlátni és végigkövetni, az  összefüggéseket kibogozni és feltárni, a számtalan helyi és országos adottságokból fakadó körülményt megismerni. Ezért erre nem is vállalkozhatunk. Már azt is nagy eredménynek tartanánk, ha sikerülne a szélesebb közvéleménnyel megismertetni az amerikai választási rendszer sajátosságait. Így csak „ismeretterjesztő jelleggel” és némi spekulatív hajlammal vágunk neki a következő évnek és ezúton invitálunk minden érdeklődőt az együttgondolkodásra.

A szerkesztők

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantvagyszamar.blog.hu/api/trackback/id/tr973369246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása