Elefánt vagy Szamár?

2012. november 8-án új elnököt választ az USA. Vagy marad a régi? Egy biztos: semmi sem marad a régiben.

Az ESZ a facebookon

Friss topikok

  • The Founding Fathers: @passzívház tervek: megér egy misét. A hiányplafon megemelése az örökké visszatérő viták között fo... (2011.11.11. 21:12) A bukmékerek rémálma

Archívum

Szívtelenség

2011.11.25. 04:43 The Founding Fathers

 Gingrich beszólt a GOP-nak

Miközben az USA-ban a hálaadást ünneplik, a republikánus előválasztási kampány tovább fokozódik. Úgy tűnik, Newt Gingrich is belenyúlt egy zengő méhkasba, amikor a keddi republikánus tévévitában az illegális bevándorlókról szólva azt mondta: nem érti, hogyan nevezheti magát egy párt a családok oldalán állónak, ha olyan bevándorlási politikát akar bevezetni, ami családokat tesz tönkre, akik már egy jó negyed évszázada az USA-ban élnek. Később hozzátette, hogy felkészült arra, hogy azt mondja: legyünk emberségesek a jog érvényesítésében úgy, hogy megtaláljuk a megfelelő utat a törvényesítésükhöz annak érdekében, hogy a családjuktól ne kelljen külön élniük ám anélkül, hogy állampolgárságot adnánk nekik. Gingrich ezzel csatlakozott Rick Perry szárnyához, aki korábban „szívtelenségnek” nevezte a republikánus mainstream elképzelést a már az USA-ban élő illegális bevándorlók kitoloncolásáról és a mexikói határ mentén egy határfal emeléséről (ez utóbbit Bachmann és Herman Cain is nyilvánosan támogatja igaz, az utóbbi a nagyobb hatásfok érdekében akár áramot is vezettetne bele).

Az utóbbi két hétben Mitt Romney valódi riválisává előlépett Gingrich az illegális bevándorlók törvényesítésének programjával éppen azok közül a déli konzervatívok közül veszíthet, akik Romney-ra is ferde szemmel néznek mormon vallása miatt. Ugyanakkor a téma melegen tartása és a már jól bevált válaszok helyett megadott új megközelítésnek más frontokon lehet még haszna. Gingrich mégsem egy „Oops”-ot mondott, bár a média és a jelöltek már a vitát követő napon is igyekeztek az egykori többségi vezető megtévedt mondatát úgy beállítani. Pedig Gingrich talán éppen azok felé a bizonytalanok és kiábrándult demokraták felé próbál nyitni, akik Obama sorozatos sikertelenségéből (a legutóbbi, a költségvetési deficit csökkentésére létrehozott szuperbizottság eredménytelenségét is elsősorban neki tudja be a közvélemény, pedig az kétpárti, Fehér Ház-mentes bizottság volt) nem akarják már megbocsátani. Ugyanakkor az egyre nagyobb számú latino szavazók megnyerésére is (akik egyáltalán nem szükségszerűen demokraták a megengedőbb bevándorlási politikájuk ellenére sem) alkalmas lehet a hagyományos republikánus álláspont felülvizsgálata, amivel a veterán Gingrich számolhatott. Lehet, hogy az illegális bevándorlás a jelenlegi gazdasági helyzet mellett azon kevés témák egyike, amelyben lehetséges a „swing” és a kiéneklés a megszokott kottából.

A teázók már amnesztiát emlegetnek, ami felsorakoztathatja a rendpárti republikánusokat a mozgalom mögé. Bachmann Gingrich vitában elhangzott kijelentéseire például úgy reagált: "ha 11 millió munkást akar valaki legalizálni, az számomra amnesztiának tűnik." A PBS műsorában Gingrich nézeteit pedig egyenesen a legliberálisabb republikánus megközelítésnek nevezte. Romney kevésbé tűnik taktikusnak: a rendszerint az első illetve második helyen tanyázó jelölt a legtöbb kérdésben mérsékelt republikánus álláspontot vall, így az illegális bevándorlás kérdésében is, egy kis kerítéssel, egy kis megbocsátással a már USA-ban élő idegeneknek. A keddi tévévitában pedig a már unalomig ismételt kommunikációs panelt ismételgette, miszerint "az amnesztia mágnes" az illegálisoknak.


 Persze, ezt megteheti az, akit a többség már befutóként könyvelt el…

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantvagyszamar.blog.hu/api/trackback/id/tr803409984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása