Elefánt vagy Szamár?

2012. november 8-án új elnököt választ az USA. Vagy marad a régi? Egy biztos: semmi sem marad a régiben.

Az ESZ a facebookon

Friss topikok

  • The Founding Fathers: @passzívház tervek: megér egy misét. A hiányplafon megemelése az örökké visszatérő viták között fo... (2011.11.11. 21:12) A bukmékerek rémálma

Archívum

Justin Bieber fia

2011.11.11. 22:23 The Founding Fathers

Az ifjú Bieber - Rick Perry tiszta lappal akarja folytatni a kampányt

A CBS legfrissebb kutatása szerint Herman Cain-nek van a legnagyobb támogatottsága a republikánus jelöltségért folyó küzdelemben igaz, jelenlegi 18% -os eredménye hét százalékkal kevesebb, mint amennyit három héttel ezelőtt mért az országos csatorna. A visszaesést csakis a szexuális zaklatással kapcsolatos híresztelések magyarázhatják: az országos mintán, több mint 1000 regisztrált szavazó megkérdezésén alapuló felmérés szerint a Cain-től 13%-nyi nő pártolt el és a megkérdezettek 30%-a a vádak felröppenése miatt kevésbé szavazna Cain-re, mint más jelöltre. A felmérésből viszont az is látható, hogy Cain-től aligha pártoltak át nagyobb számban előválasztók más teázóhoz: Ron Paul támogatottsága 8 pontról 5-re esett vissza, míg Michele Bachmann-é a hibahatáron belül 2-ről 4-re nőtt. Cain nyomában nagy a tolongás: Mitt Romney és Newt Gingrich támogatottsága egyaránt 15%, ám amíg Romney korábbi eredményéből veszítve, addig a korábbi képviselőházi többségi vezér lépésről-lépésre növeli bázisát.

A negyedik helyen Rick Perry áll mindössze 8%-kal, ami meglehetősen szerénynek tűnik a szeptember közepén mért 23%-os eredményéhez képest. A visszaesést még aligha lehet a nevezetesen „Oops”-nak tulajdonítani – talán a negatív kampány az, ami kontraproduktívvá vált. A legfrissebb hírek szerint egyébként közel 1 millió dollárért vásárolt reklámidőt Perry a republikánusok kedvencén, a Fox-csatornán, ami már előre jelzi: a november végi hálaadás sem lesz Perry-mentes.

Rick Perry tegnapelőtti bakija után azonnal változtatott eredeti kampányútvonalán és Tennessee helyett New York City felé vette az irányt, hogy több csatornán is megmagyarázza bakiját és hogy szerepeljen David Letterman esti talk show-jában. Az országszerte népszerű műsor szokásos Top 10 rovatában – amelyben évekkel ezelőtt már Mitt Romney és nemrégiben Herman Cain is szerepelt – a texasi kormányzó viccesnek szánt 10-es listáját mutatta be „kifogásait”, miért is olyan ő, amilyen. Ezek között természetesen első helyen szerepelt maga az „Oops-ügy” magyarázata is (a lista komolyságáról némi fogalmat adhat, hogy a sorban a 10. kifogásként azt mondta: „most tudtam meg, hogy Justin Bieber az apám”).

 

 

Néhány szemelvény Perry Top 10-es listájából

 

A gyors reakció mindenesetre dicsérendő, de kérdés, hogy mennyire tudnak azonosulni a választók a hol csetlő-botló, hol pedig a riválisait keményen támadó jelölttel. A humor jó gyógyszer lehet egy jelentősen megtorpanó jelölt kampányában (lásd az adatokat), talán még az sem elképzelhetetlen, hogy az élő adásban produkált baki a három szövetségi intézmény megszüntetéséről tudatos döntés eredménye és a kampánystratégia része. Most végre mindenki róla beszél és rá figyel, nem az ellenfelekre és mindezért még csak szexbotrányba sem kellett keverednie.

A következő mérések már mérni tudják Perry kalandjait is a szavakkal és az "emberi formátummal", ám egy már most biztos: így vagy úgy, ez volt Perry utolsó dobása. Ha beválik a magyarázkodás és egy emberarcú, eredményes kormányzó képét sikerül megerősíteni, még nem ment el a jelöltség hajója. Ehhez viszont szükséges lenne a kétarcú, könyöklős kampányon változtatni és a hálaadáskor felszolgált pulyka mellé pozitív üzenetet eljuttatni a potenciális választókhoz. Nem szabad elfelejteni: az előválasztás nem csak a republikánus választóknak szól, a bizonytalanok és a demokrata érzelműek is figyelik, mi történik Elefántéknál.

A bejegyzés trackback címe:

https://elefantvagyszamar.blog.hu/api/trackback/id/tr373371721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása